Subscribe to CalpeNoticiasVA feed
Updated: 1 hour 2 min ago

L'Ajuntament regula l'estacionament nocturn de les caravanes en el terme municipal Calp

Fri, 11/05/2018 - 08:39
divendres, 11 Maig, 2018 - 08:15

El ple municipal que se celebrarà hui divendres abordarà la regulació de l'estacionament d'autocaravanes i automòbils similars en el terme municipal. Es tracta de donar solució als problemes derivats per l'estacionament d'autocaravanes de manera continuada en les vies públiques que, en ocasions, comporten abocaments en els espais públics i causen un perjudici en el paisatge urbà.

Amb l'objectiu de conciliar aquest tipus de turisme, creixent en tota Europa, amb el respecte mediambiental, es proposa una modificació de l'Ordenança Municipal de Circulació amb Regulació de l'Estacionament amb Limitació Horària. La modificació permetrà l'estacionament d'autocaravanes, o vehicles similars, en les vies públiques o espais adjacents a aquestes, de 9 a 21 hores en període estival, i de 9 a 20 hores en resta de l'any.

Amb açò, les autocaravanes hauran de pernoctar en les zones, públiques o privades, habilitades per a açò. Igualment queda prohibida l'acampada en la via pública, amb excepció d'aquelles zones autoritzades. S'entén que una autocaravana és utilitzada com a medi d'acampada quan el vehicle té contacte amb el sòl amb una mica més que les rodes (potes estabilitzadores o qualsevol un altre element); quan s'ocupa més espai que el de l'autocaravana tancada (finestres projectables o batents obertes, cadires, taules o similars); o quan emeten algun tipus de fluid, contaminant o no, que no siguen el propi de la combustió del motor (aigües grises, negres, similars o de semblant naturalesa).

L'incompliment de l'ordenança comportarà denúncia per infracció lleu i fins i tot retirada del vehicle. L'auge de l'anomenat “turisme itinerant” a Europa ha comportat la proliferació d'autocaravanes, no obstant açò l'estacionament permanent d'aquestes en les vies públiques ha alçat en els últims mesos nombroses queixes de veïns ja que s'han constatat casos tant d'abocaments a la via pública com de connexions a la xarxa pública de proveïment d'aigua sense autorització. L'objectiu últim d'aquesta iniciativa és potenciar aquest tipus de turisme però en els llocs adequats per a açò.

 

 

El pintor Javier Ruiz Cenzano ofereix la seua visió del jazz amb una exposició a l'Ajuntament Vell

Wed, 09/05/2018 - 10:31
dimecres, 9 Maig, 2018 - 09:45 La Sala d'Exposicions de l'Antic Ajuntament acull l'exposició Los colores del jazz, del pintor basc Javier Ruiz Cenzano, que podrà visitar-se fins al proper 30 de maig.       A la mostra es poden veure quadres que han estat pintats per Ruiz Cenzano en directe durant concerts de jazz celebrats en una sala d'Ondara i pintures creades per Ruiz Cenzano entre els anys 2006 i 2018, el que permet apreciar l'evolució d'aquest artista.       Ruiz Cenzano es defineix com un pintor autodidacta que prefereix deixar que els sentiments fluisquen sense estar subjecte a influències concretes. Confessa que a l'escola se li donava bé pintar, però aviat es va passar a la fotografia. Va ser a partir d'una catarsi personal, un cop complerts els 50, quan l'autor d'Els colors del jazz, va començar a agafar llapis, potser com a teràpia, i després va experimentar amb retoladors, aquarel·les i oli. Fruit d'aquesta evolució, va arribar a la tècnica de l'acrílic.       L'autor d'aquesta exposició sol pintar amb espàtules o sobre fusta. En els seus començaments pintava gairebé de tot: paisatges, retrats... encara que va acabar decantant-se més per l'abstracte, de vegades amb un cert dibuix o amb collage de fotografies tractades per ordinador.       Aquest pintor té com a temàtica fonamental el jazz, encara que també pinta sobre temes que li impacten, per exemple, sobre la guerra de l'Iraq o sobre l'obra de Chillida, entre d'altres. Encara que treballa fonamentalment la pintura, també ha realitzat algunes escultures.       Ruiz Cenzano torna així a aquesta sala calpina després d'haver participat en una exposició col·lectiva del grup ALDAMA. El pintor assegura que va quedar "enamorat d'aquest espai expositiu".

Entra en funcionament un nou mata-segell permanent dedicat a l´ermita de Sant Joan de la Cometa

Wed, 09/05/2018 - 09:55
dimecres, 9 Maig, 2018 - 09:45

Un nou mata-segell dels anomenats “Turístics”, ve a posar-se en funcionament en l'oficina de Correus de Calp, dedicat en aquesta ocasió a l'Ermita de Sant Joan de la Cometa, que el passat any complia el seu 3er Centenari, edifici que segueix amb les seues funcions socials com des de fa tant temps, matasegell que ve a unir-se al que ja funciona en la pròpia oficina dedicat a el “Parc Natural del Penyal d´Ifac”.

 

Aquest nou matasegell , era una antiga reivindicació que des de l'Agrupació Filatèlica de Calp es tenia i que no es va poder plasmar com haguera sigut desig, el passat any amb la celebració amb magnificència de l'III Centenari de l'Ermita, però en paraules del President de l'entitat filatèlica calpina “….al final Correus ha atès la nostra sol·licitud i l'Ermita ja forma part permanentment del Correu calpí…”. I així és, si tenim en compte que l'ús d'aquest tipus de mata-segell és de caràcter permanent, i amb ell es van a signar milers i milers de cartes i postals que diàriament circulen a tothom des de l'oficina postal calpina.

 

Aquest mata-segell mostra una imatge al·lusiva al campanar d'aquest històric i popular edifici, imatge que ja va ser motiu del segell que amb motiu de la passada edició de EXFICALP 2017, va tenir lloc en durant el mes de desembre a Calp. El fet que un mata-segell de Correus estiga dedicat a l'Ermita de Sant Joan de la Cometa, igualment ha sorprès gratament a la família Banyuls de la Cometal, família d'un arrelament directe amb aquesta zona rural calpina i que tant han fet els seus actuals membres com els seus avantpassats per salvaguardar aquest enclavament històric, tradicional, rural i típic de la fisonomia calpina, que veuen amb entusiasme el que “…des d'ara cada carta que enviem portarà un tros de la família, de la nostra història, posant en valor aquesta part de la història de Calp…”.

La família Banyuls, ha volgut agrair tot l'esforç que per a aconseguir aquest mata-segell ha dut a terme l'Agrupació Filatèlica de Calp, així com les facilitats mostrades des de l'Oficina de Correus de Calp per part de tot el seu personal. Amb aquest mata-segell, ja són 7 els que en tota la Comarca s'estan utilitzant. Denia, Benissa, Calp, Teulada i Moraira, són fins ara les oficines que han apostat per usar datadors il·lustrats per a signar la correspondència, contribuint a portar la Comarca, les seues tradicions i la seua gent, allà on una missiva puga arribar.

 

La Casa de Cultura acull una exposició de bonsais del Club Bonsai Marina Alta

Mon, 07/05/2018 - 14:28
Dilluns, 7 Maig, 2018 - 14:15

Del 14 al 19 de maig la Casa de Cultura acollirà una exposició de bonsáis a càrrec del Club Bonsái Marina Alta, una exposició que pretén donar a conèixer aquesta tècnica mil·lenària de cultiu i cures d'espècies arbòries en miniatura. Per a saber una mica més d'aquest art i de la mostra, hem entrevistat al calpí Luis Clemente, membre de l'associació i un apassionat dels bonsáis.

 

-Què trobarà el públic que assistisca a aquesta exposició de bonsáis?.

-Luis Clemente: Es tracta d'una exposició d'entre 40 a 50 arbres, de diverses espècies encara que la majoria autòctons, són oliveres, magraners, figueres, garrofers, pins, etc. , es mostrarà una gran varietat d'arbres, tot acompanyat amb un conjunt d'ornamentació que cerca provocar una atmosfera de tranquil·litat i relax pròpia d'aquest art.

 

-Què és el Club Bonsái Marina Alta?

L.C.: Som un grup d'amics que tenen una afició comuna, el club es va fundar en 1995 per a consolidar les reunions d'un grup d'interessats a compartir experiències i aprofundir en els coneixements del cultiu i formació del bonsái. Està constituït per gent de tota la Marina, ens solem reunir a Xaló cada 15 dies.

 

-Què pot fer el que estiga interessat per aquesta afició?

L.C.: El que vulga aprendre pot acostar-se i posar-se en contacte amb el club, serà benvingut, es tracta d'anar aprenent de l'experiència dels altres, encara que en ocasions realitzem tallers vinculats a alguna exposició. Els aficionats als bonsáis intentem imitar a la naturalesa, hi ha espècies més fàcils per a iniciar-se i majoritàriament treballem amb espècies autòctones.

 

-Com va sorgir en tu aquesta afició?

L.C.: El món dels bonsáis sempre m'havia agradat però li tenia respecte, cercava una alternativa al treball, una afició que em permetera relaxar-me, em vaig acostar al club i em vaig enganxar des del principi. Fer bonsáis no és car, es requereixen materials i eines bàsiques però el que realment necessites és molta paciència. La cura d'un bonsái mai acaba, comences a treballar un arbre i vas coneixent diferents etapes d'aqueix exemplar, però són éssers vius que creixen i canvien, així que la seua cura no acaba mai.

 

-En una societat marcada per les presses, la falta de temps i l'estrès, té futur aquesta afició mil·lenària?

L.C.: Té futur, cada vegada més, perquè és una activitat que comporta reflexió, que exercita la paciència, arribes a casa estressat i l'arbre, que té el seu propi ritme, t'ensenya que cal tenir paciència. Al meu particularment em serveix molt per a relaxar-me. En la cultura japonesa es treballa molt la reflexió i la paciència.

Científics i professionals forestals abordaran en un congrés a Calp com afrontar els incendis forestals en el context del canvi climàtic

Wed, 02/05/2018 - 13:03
dimecres, 2 Maig, 2018 - 12:15

Calp acollirà els pròxims 15 i 16 de novembre el III Congrés Forestal de la Comunitat Valenciana, un esdeveniment que reunirà a científics i professionals nacionals i internacionals relacionats amb la gestió forestal. Aquesta tercera edició tractarà sobre la gestió d'incendis forestals en el context del canvi climàtic.

 

Fa uns dies es va celebrar l'acte de presentació del congrés, a càrrec del president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, el director general de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, el director general de l'Administració Local, Antoni Such, el president de l'associació de municipis forestals, Óscar Martínez, i el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells.

 

L'objectiu d'aquest congrés és arribar a conclusions sobre l'impacte que el canvi climàtic està tenint en els incendis forestals per a poder així establir accions de futur que permeten poder gestionar aquests fenòmens mediambientals. “Els congressos han de servir per a proposar accions de futur des d'una perspectiva rigorosa que ens permeta avaluar la situació i proposar accions de millora”, ha destacat el director general de l'Administració Local, Antoni Such.

 

El congrés girarà entorn de quatre línies temàtiques: les noves tecnologies aplicades a la gestió integral d'incendis, l'extinció d'incendis, el canvi climàtic i la influència que té sobre la qualitat de les muntanyes així com l'interfície urbà-forestal, és a dir, la problemàtica que suposen aquests desastres naturals en les zones urbanes amb important massa forestal, com és el cas de Calp.

 

Actualment el 60% del territori de la Comunitat Valenciana està constituït per massa forestal, un percentatge que ha augmentat a un ritme de 3.300 hectàrees cada any des de 1966 a causa de l'abandó de l'agricultura. A aquesta situació cal afegir els efectes que està causant el canvi climàtic, que d'una banda, està provocant que s'allarguen les èpoques de risc extrem d'incendi i per un altre un canvi en la flora amb l'aparició d'espècies associades a climes més secs i que resulten inflamables. Tot açò propicia incendis més grans i freqüents i de propagació més ràpida, cosa que explica la necessitat d'abordar en un congrés com el de Calp com preparar-se davant fenòmens d'aquestes característiques.

 

A més, segons ha destacat el president de la Plataforma Forestal Valenciana, Fernando Pradells, aquest congrés servirà per a mostrar i visibilizar un sector, el forestal, fins al moment “invisible”. La Plataforma Forestal Valenciana va sorgir en 2013 i va convertir a la Comunitat Valenciana en la primera regió a comptar amb una plataforma que aglutinara a tot el sector amb més de 38 associacions.

 

Aquest esdeveniment, que tindrà lloc en l'auditori de Calp, està dirigit a investigadors i professors universitaris, als professionals relacionats amb la gestió forestal, prevenció i extinció d'incendis o vigilància de muntanyes, així com a qualsevol persona sensibilitzada amb temes forestals. Està organitzat per la Generalitat Valenciana, la Diputació d'Alacant, la Universitat Politècnica de València, la Plataforma Forestal Valenciana i l'associació de municipis forestals de la Comunitat Valenciana.

 

El Director General de de l'Agència de Seguretat i resposta a les emergències, José María Ángel, ha assenyalat que aquest congrés permet “unir la prevenció amb l'anàlisi dels riscos” i ha indicat que suposa tota una oportunitat per a seguir avançant en la lluita contra els incendis. El president de la Diputació i alcalde de Calp, César Sánchez, per la seua banda, ha destacat que encara “queda molt per fer” quant a la prevenció d'incendis. Ha ressaltat la importància de la col·laboració entre Generalitat i la institució provincial en aquest assumpte, i ha posat com a exemple de cooperació entre ambdues administracions l'extinció de l'incendi de la Granadella.