Subscribe to CalpeNoticiasVA feed
Updated: 46 min 34 sec ago

Calp celebra la marxa rosa contra el càncer de mama el 27 d'octubre

Thu, 17/10/2019 - 12:12
dijous, 17 Octubre, 2019 - 12:00

Amb motiu del Dia Internacional del Càncer de Mama AECC Calpe, en col·laboració amb l'Ajuntament de la localitat, organitzarà una marxa rosa que tindrà lloc el 27 d'octubre. L'objectiu és recaptar fons destinats a la investigació i lluita contra aquesta malaltia així com l'assistència a les persones malaltes i familiars en les necessitats que puguen tindre.

 

La jornada arrancarà amb un desdejuni popular a la plaça del Mosquit a les 9 hores des d'on està previst que isca la marxa a les 11 hores. Recorrerà els següents carrers: Puríssima, del Mar, avinguda València, Navío, avinguda Gabriel Miró, plaça Colón, la Niña, Passeig de les Quintes, l’Esport, País Valencià, Casa Nova i finalitzarà en el Parc de la Creativitat. Allí tindrà lloc una paella gegant i a partir de les 16 hores diverses actuacions musicals a càrrec de la Rondalla de Calp, Casa de Andalucía, Marcia’s Danse Centre, Club Gimnasia Les Marines, Solera Artística, Xirimiters del Carellot, Xaranga la Xarlotà i el grup de gimnàstica del Centre Cívic.

 

Les inscripcions estan ja obertes i totes les persones interessades hauran d'anar al casal dels associacions d'11 a 13h i de 18 a 20h de dilluns a divendres (excepte el divendres 18 d'octubre). El donatiu per a inscriure's en la marxa és de 5 euros, mentre que per a la paella gegant serà de 4 euros (inclou una ració i una beguda).

L'empresa concessionària de la zona blava finalitza el seu contracte el 25 d'octubre

Wed, 16/10/2019 - 13:58
dimecres, 16 Octubre, 2019 - 14:00

El pròxim 25 d'octubre finalitza la pròrroga de la concessió del servei de zona blava o estacionament regulat a la mercantil Pavapark pel que l'ordenança reguladora de l'aparcament quedarà en suspens i podrà aparcar-se lliurement.

Encara que en el departament municipal de contractació ja s'està treballant en la redacció del nou plec, la renovació de l'adjudicació no serà possible fins d'ací a uns mesos. De fet, des de l'Ajuntament es volen introduir aspectes en el plec que revertisquen en el benefici de ciutadans i comerciants.

La finalització de la pròrroga i la fi temporal de la zona blava no té cap relació amb la investigació oberta per la Guàrdia Civil sobre irregularitats en la gestió de l'empresa concessionària.

 

Ecovidrio i l'Ajuntament de Calp presenten la campanya ‘Recicla Vidre per elles’ amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Mama

Wed, 16/10/2019 - 10:25
dimecres, 16 Octubre, 2019 - 10:15

L'Ajuntament de Calp i Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, posen en marxa per quart any consecutiu la campanya “Recicla vidre per elles”. Una iniciativa que té com a objectiu mobilitzar als ciutadans a reciclar envasos de vidre i contribuir així amb una causa solidària i lluitar contra el càncer de mama.


 

Des d'ahir i durant les pròximes setmanes, dos iglús roses estaran situats en la plaça Corbeta, Ecovidrio transformarà els envasos de vidre reciclats en els contenidors en una donació a la Fundació Sandra Ibarra de solidaritat enfront del càncer.


 

En aquesta ocasió, la campanya s'ha estés per més de 60 ciutats de tot el territori nacional com Madrid, Sevilla, Barcelona, Santander o Palma amb la finalitat de sensibilitzar a un major nombre de ciutadans. Així doncs, Ecovidrio ha instal·lat més de 340 contenidors roses per tot el país. A més, per quart any consecutiu l'entitat ha comptat amb Sandra Ibarra, directora de la Fundació Sandra Ibarra de solidaritat enfront del càncer, com a ambaixadora del projecte.

Com a símbol de la conscienciació i solidaritat amb del càncer de mama, Ágatha Ruiz de la Prada ha dissenyat un miniglú especial per a l'ocasió. El miniglú es podrà adquirir a través de la web Miniglú.es, i els beneficis es destinaran la Fundació Sandra Ibarra de solidaritat enfront del càncer per a contribuir a la prevenció, informació i sensibilització d'aquesta malaltia.


 

Dades de reciclatge de vidre a Calp

Segons les últimes dades relatives a 2018, els habitants de Calp van reciclar un total de 1.347 tones d'envasos de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 62,3 kg. Respecte a la taxa de contenerización, Calp se situa amb una mitjana de 96 habitants per contenidor, comptant amb un total de 225 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.


 

 


 

L'Ajuntament de Calp sancionarà amb 650 euros als ciutadans que no recullen els excrements de les seues mascotes

Tue, 15/10/2019 - 12:44
dimarts, 15 Octubre, 2019 - 11:30

El ple de l'Ajuntament de Calp ha aprovat modificar de forma inicial l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana en l'Espai Públic amb la finalitat d'endurir les sancions als amos que no recullen els excrements de les seues mascotes. Les sancions tindran la consideració de greus i ascendiran a 650 euros.

 

A més, les persones que passegen al seu animal de companyia deuran també netejar amb aigua l'orí de la seua mascota, en cas contrari se'ls imposarà la mateixa sanció. Es pretén d'aquesta manera assegurar la salubritat de la via i espais públics, i evitar la degradació del mobiliari urbà.

 

També estaran obligades a portar sempre bosses o embolcalls impermeables per als excrements juntament amb la botella amb aigua per a diluir les miccions de les seues mascotes.

 

D'altra banda, s'introdueix en l'ordenança la prohibició d'alimentar a qualsevol animal en la via pública, en espais públics o privats d'accés públic per qüestions d'higiene pública. S'exceptuarà d'aquest supòsit els espais que l'Ajuntament puga determinar per a tal fi, havent de netejar posteriorment la zona afectada. A més, únicament es podrà donar xicotets aliments, com a premi, en els casos d'entrenament, i sempre que no deixen cap mena de residus.

 

De la mateixa manera, l'Ajuntament eleva les sancions per defecar, orinar i escopir en qualsevol dels espais públics del municipi i que a partir d'ara també tindran la consideració de greu amb la mateixa sanció prevista que per a les mascotes. A més, constituirà agreujant el fet que les necessitats fisiològiques es realitzen en espais de concorreguda afluència de persones, o freqüentats per menors, en mercats d'aliments, monuments o edificis protegits o en les seues proximitats. En aquest cas la sanció ascendirà a 850 euros.

 

La proposta va ser aprovada amb els vots a favor de l'equip de govern (PP i Ciutadans), Psoe i Defensem Calp i l'abstenció de Compromís.

 

El portaveu de Compromís, Ximo Perles, va explicar que el seu grup polític anava a abstindre's “com a protesta” perquè va assegurar que la modificació de l'ordenança “s'ha dut a terme sense comptar amb la participació dels partits de l'oposició”.

 

El portaveu de Defendamos Calpe, Paco Quiles, va reclamar l'existència de policia de barri com a element dissuasiu per a la població. El portaveu del PSOE, Santos Pastor, també va coincidir en la idea de dotar de major presència policial als carrers i va demanar a més una campanya de difusió en xarxes socials per a conscienciar als ciutadans.

 

Per part seua, el portaveu de Ciudadanos, Juan Manuel del Pi, va explicar que aquestes mesures s'adopten “per a mantindre la via el més neta possible” i va fer referència a la prohibició de donar menjar als animals al carrer ja que això comporta, segons va assenyalar, “brutícia, paneroles, gavines...”.

 

L'alcaldessa Ana Sala va destacar que l'objectiu de la modificació de l'ordenança no és sancionar i que de fet, “el que serà prioritari és fer campanyes de conscienciació ciutadana”.

 

La modificació de l'ordenança estarà exposada en el tauler d'anuncis de l'Ajuntament durant 30 dies perquè els interessats puguen examinar la proposta i presentar els suggeriments o reclamacions oportunes abans que la proposta siga aprovada de forma definitiva.

 

Sancions a l'empresa de neteja de platges

En el ple es va aprovar amb el suport de tots els grups municipals sancionar a l'empresa adjudicatària del servei de neteja de les platges i cales de Calp per incompliment de contracte. El consistori va detectar a l'estiu que l'empresa no havia retirat les algues acumulades en la vora de la platja i li va requerir que les retirara, cosa que no va succeir fins a tres dies després.

 

En relació al nomenament de la presidència i dels dos vocals que li corresponen a l'Ajuntament en la Junta General i Consell d'Administració de l'empresa Aguas de Calpe, PSOE, Compromís i Defendamos Calpe van presentar una esmena in voce per a sol·licitar que una d’eixes dues vocalies fora per a l'oposició i, a més, de forma rotatòria entre els grups municipals que la integren, proposta que finalment no va ser aprovada. No obstant això, l'alcaldessa Ana Sala, que ostentarà la presidència, es va comprometre a proposar en el primer consell d'administració que se celebre aquesta qüestió.

Abraçades per a celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental a Calp

Thu, 10/10/2019 - 15:10
dijous, 10 Octubre, 2019 - 15:00

Hui 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental. Per aquest motiu l'Ajuntament s'ha sumat a la campanya “Conect@ amb la vida” de la Federació Mundial de la Salut Mental amb la finalitat de simbolitzar la importància de la prevenció del suïcidi així com la necessitat de disposar de recursos i suports suficients que permeten una atenció adequada a la persona.

 

Amb aqueix objectiu usuaris del Centre Ocupacional Maite Boronat han llegit un manifest i posteriorment han representat aqueixa connexió amb la vida a través de les abraçades. Tant usuaris del Maite Boronat com altres treballadors de l'ajuntament i regidors s'han s'han fet una foto fent-se una abraçada per a després compartir-la en xarxes socials amb l'etiqueta #ConectaConLaVida. L'objectiu és viralitzar aquesta campanya i fer visible la necessitat de previndre el suïcidi. Segons l'OMS, 10 persones se suïciden al dia a Espanya.

Què fer a Calp aquest cap de setmana (11, 12 i 13 d'octubre)

Thu, 10/10/2019 - 14:15
dijous, 10 Octubre, 2019 - 14:00

 

Divendres 

 • 10.00 -14h; 16.30-19h Exposició VIII Concurs Dibuix Escolar Calendari Verd 2010. Lloc: Ajuntament Vell
 • 18.00h Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 19.30h “Joker” (doblada). Lloc: Casa de Cultura
 • 22.30h “Joker” (doblada). Lloc: Casa de Cultura
 • Exposició Esglésies Romàniques a escala. Lloc: Parròquia La nostra Senyora de les Neus
 • Exposició anual de socis del Foto Club Ifach. Lloc: Casa de Cultura

  Dissabte 

 • 10.00 -14h; 16.30-19h Exposició VIII Concurs Dibuix Escolar Calendari Verd 2010. Lloc: Ajuntament Vell
 • 17.00h Cinema “Joker” (VÓS). Lloc: Casa de Cultura
 • 18.00h Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 19.30h “Joker (doblada). Lloc: Casa de Cultura
 • Exposició Esglésies Romàniques a escala. Lloc: Parròquia La nostra Senyora de les Neus
 • Exposició anual de socis del Foto Club Ifach. Lloc: Casa de Cultura

  Domingo 

 • 10.00h Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat (últim dia)
 • 17.00h “Joker” (doblada). Lloc: Casa de Cultura
 • 19.30h “Joker” (doblada). Lloc: Casa de Cultura
 • Exposició Esglésies Romàniques a escala. Lloc: Parròquia La nostra Senyora de les Neus
 • Exposició anual de socis del Foto Club Ifach. Lloc: Casa de Cultura

Calp celebra el 9 d’ Octubre amb el lliurament del Premi “Jaume Pastor i Fluixà” i les medalles de la vila

Thu, 10/10/2019 - 11:26
dijous, 10 Octubre, 2019 - 11:15

Calp va celebrar ahir la festivitat del 9 d’ Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, amb l'acte institucional de lliurament del Premi “Jaume Pastor i Fluixà” i les medalles de la vila amb els quals cada any es reconeix la labor de persones o entitats que amb la seua activitat han contribuït a millorar la societat.


 

L'acte es va iniciar amb la projecció d'un vídeo homenatge a l'historiador, professor, i periodista Jaume Pastor i Fluixà que va dedicar la seua curta vida a recuperar la història de Calp i Les Marines. Després de l'actuació de Ensemble Ifac i la soprano Pepi Lloret, la Corporació Municipal va pujar a l'escenari per a, a través de l'alcaldessa, Ana Sala, donar lectura al manifest institucional que destacava que: “Aquest 9 d'octubre ens convida a consolidar els mecanismes de convivència civil, d'integració i cohesió de la societat valenciana, ens estimula a buscar una societat més justa, més pròspera i amb capacitat d'oferir oportunitats de futur per als seus ciutadans.”


 

Després de la lectura del manifest es va iniciar el lliurament dels premis. La corbata de la vila va ser per a MOFTAG, un grup de dones britàniques residents a Calp que impulsen iniciatives per a recaptar fons que destinen a obres socials. El Premi Jove va ser per al jove enginyer Manuel Cabrera Méndez pels seus projectes de cultius vegetals en entorns urbans.


 

La medalla al mèrit esportiu va ser per al real Club Nàutic de Calp , fundat en 1976 hui és un referent en la nàutica valenciana. La medalla al mèrit empresarial va ser per al Grup Antonio Perles pel seu compromís amb el desenvolupament sostenible d'aquest sector, la medalla al mèrit Turístic va ser per a Juan Bautista Boronat Santana, artesà autodidacta i impulsor del primer negoci de caragols de mar en el port pesquer. La medalla al mèrit cultural va ser per a Matias Pastor Carrals per la seua dedicació a la banda de Calp de la qual és músic des de fa 63 anys i la medalla al mèrit ciutadà es va entregar a Càritas Parroquial Calpe per la seua labor solidària.


 

El Premi “Jaume Pastor i Fluixà” va ser per a Jacinto Moragues Mauri, natural de Calp, és doctor en química i ha sigut inventor i co-inventor de 107 patents a Espanya, 4 als Estats Units, 18 a Gran Bretanya i altres 7 europees. Entre totes aquestes patents la més coneguda sens dubte és la del “Almax”.


 

El govern porta a ple la sanció a l'empresa de neteja de platges per incomplir el contracte

Tue, 08/10/2019 - 14:11
dimarts, 8 Octubre, 2019 - 14:00

El govern municipal inclourà dins de l'ordre del dia del ple ordinari previst per al pròxim 14 d'octubre, la sanció a l'empresa adjudicatària del servei de neteja de les platges i cales de Calp per incompliment de contracte.


 

El 25 del passat mes de juliol, en plena temporada estival, els tècnics del Departament de Platges van detectar que l'empresa no havia retirat els cúmuls d'algues que els corrents depositen en la riba. Des de l'Ajuntament es va requerir a l'empresa per a la seua retirada sense que aquesta es produïra fins a tres dies després. El cúmul d'algues, que d'altra banda no afecta a la salubritat de les platges, va originar nombroses queixes de turistes i veïns en tractar-se de dies claus en la campanya estival.


 

Segons el plec de prescripcions tècniques del contracte de neteja i manteniment de les platges, la persistència en l'incompliment de les obligacions de l'adjudicatari quan haguera sigut prèviament requerit comportarà sancions greus, per això l'Ajuntament calpí pretén ara sancionar a l'empresa adjudicatària amb dues faltes greus que podrien materialitzar-se en una sanció de 6000€.

L'Ajuntament organitza juntament amb XarxaSalut accions formatives per a promoure la salut a Calp

Tue, 08/10/2019 - 12:40
dimarts, 8 Octubre, 2019 - 12:30

L'Ajuntament de Calp juntament amb la xarxa XarxaSalut de la Generalitat Valenciana han organitzat un cicle de cursos de formació amb l'objectiu de promoure la salut en la localitat.


Aquests cursos van dirigits al personal de diferents departaments de l'Ajuntament com a urbanisme, policia local, serveis social, educació, joventut, benestar social… perquè d'aquesta forma es puguen coordinar tots els serveis disponibles en l'àmbit sanitari i ser més eficients en l'atenció i els serveis que es presten a la ciutadania. 


Així mateix, es vol introduir la variable de la promoció de la salut i d'hàbits saludables en totes les accions, mesures i projectes que s'impulsen des de l'Ajuntament.


En aquests cursos també participen representants d'altres entitats socials com Creu Roja Calp, Càritas Parroquial de Calp, l'Associació contra el càncer o l'Associació de Dones per la Igualtat.


Un dels objectius previstos és que en concloure el període formatiu s'haja pogut establir un mapa dels recursos especialitzats en salut existents a Calp així com un mapa de necessitats que permeta identificar en quins àmbits o àrees s'han de posar esforços per a promoure la salut. 


Es tracta de 4 cursos que se celebraran durant els mesos d'octubre i novembre amb una duració de 20 hores i han sigut possible gràcies a la subvenció de 2.500€ que ha rebut l'Ajuntament de Calp de la Conselleria de Sanitat de la Generalitat Valenciana.


Aquesta acció formativa s'enquadra dins de l'IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana promogut per la Generalitat València i al qual es va adherir l'Ajuntament de Calp al maig de 2018. 


Aquest IV Pla de Salut té com a objectiu establir un marc d'acció comuna amb exemples de bones pràctiques i evidències científiques per a facilitar el desenvolupament de la perspectiva de salut en totes les polítiques en l'àmbit local.

Calp registra 56 ordres vigents per violència de gènere, un 30 per cent més que fa dos anys

Mon, 07/10/2019 - 13:57
Dilluns, 7 Octubre, 2019 - 13:45

El nombre d'ordres vigents per violència de gènere ha augmentat a Calp en un 30 per cent en els dos últims anys i en l'actualitat se situa en 56. Així ho ha donat a conéixer la cap de la unitat contra la violència de la dona de la Subdelegació de Govern, Modes Salazar, en la mesa contra la violència de gènere, convocada en el municipi després del presumpte assassinat masclista esdevingut a la ciutat del Penyal aquest estiu en el qual una dona belga presumiblement va perdre la vida a les mans de la seua parella sentimental.

 

En la reunió han estat també presents l'alcaldessa de la localitat Ana Sala, així com representants de la Guàrdia Civil, Policia Local, Centre de la Dona 24 hores, Oficina d'Atenció a les Víctimes i personal del departament de Serveis Socials de l'Ajuntament de Calp.

 

De les 56 ordres vigents quatre d'elles corresponen a víctimes menors d'edat i d'eixes quatre en una d'elles l'agressor també és menor d'edat. A més de conéixer les xifres de violència de gènere en la localitat la mesa ha servit també per a coordinar tant els recursos socials com policials en la lluita contra aquesta xacra.

 

En la reunió la cap de la unitat contra la violència de la dona de la Subdelegació de Govern, Modes Salazar, ha ressaltat la importància que les víctimes de la violència de gènere coneguen AlertCops, una app d'alertes de seguretat ciutadana a través de la qual els ciutadans poden avisar a les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat d'una situació delictiva de la qual és víctima o testimoni.

 

L'Ajuntament de Calp compta amb un equip format per una agent d'Igualtat, una promotora i una assessora jurídica, que ofereix a les víctimes de violència de gènere i familiars atenció psicològica, jurídica i sociolaboral, tot això coordinat, quan és necessari amb el Centre de Salut i el Centre d'Atenció a víctimes de violència de Gènere de Dénia.

 

El Departament d'Igualtat es troba al carrer Llibertat, 36 i el telèfon és 96.583.51.11. A més es recorda que el telèfon genèric d'Atenció a Víctimes de Violenca de Gènere és 016.

 

 

Què fer a Calp aquest cap de setmana (4, 5 i 6 d'octubre)

Fri, 04/10/2019 - 11:50
divendres, 4 Octubre, 2019 - 11:45

Divendres

 • 16.30-19:00h. Exposició del VIII Concurs de dibuix escolar “Calendari Verd”. Lloc: Sala d'Exposicions Ajuntament Vell
 • 18:00h. Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 20:00h. Inauguració de l'Exposició anual de socis del Foto Club Ifach. Lloc: Casa de Cultura

 


Dissabte

 • 09:00h. Campionat autonòmic de gimnàstica rítmica. Lloc. Pavelló Ifac
 • 10:00h. Visita guiada a les Salines. Lloc: Esplanada de les Salines
 • 10.00-13:00h. Consulta el cens electoral. Lloc: Ajuntament de Calp
 • 10.00-14:00h. Exposició del VIII Concurs de dibuix escolar “Calendari Verd”. Lloc: Sala d'Exposicions Ajuntament Vell
 • 10.30-17:00h. IV Concurs de pintura a l'aire lliure. Lloc: Plaza de la Vila
 • 16.30-19:00h. Exposició del VIII Concurs de dibuix escolar “Calendari Verd”. Lloc: Sala d'Exposicions Ajuntament Vell
 • 17:00h. Cinema “Ad Astra” (versió en anglés). Lloc: Casa de Cultura
 • 18:00h. Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 19:30h. Cinema “Ad Astra”. Lloc: Casa de Cultura

 

Diumenge

 • 10.00-13:00h. Consulta el cens electoral. Lloc: Ajuntament de Calp
 • 10.00-16:00h. XI Trobada d'encaix de bolillos i macramé. Lloc: carrers Llibertat, Justícia i Major
 • 11.00-15:00h. Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 17:00h. Cinema “Ad Astra”. Lloc: Casa de Cultura
 • 18:00h. Oktoberfest. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 19:30h. Cinema “Ad Astra”. Lloc: Casa de Cultura

L'Oktoberfest de Calp oferirà tres noves cerveses bavareses enguany

Mon, 30/09/2019 - 13:12
Dilluns, 30 Setembre, 2019 - 13:15

Calp es prepara per a viure a partir d'aquest dimecres 2 d'octubre l'Oktoberfest, una de les seues festes més característiques i que any rere any acull a milers de visitants que s'acosten a gaudir de la cervesa bavaresa, de les seues especialitats gastronòmiques i de l'autèntic esperit festiu alemany.

 

Organitzada pel Club Creative Calp, enguany arriba ja a la seua 32a edició i per primera vegada prescindirà de la Paulaner per a oferir tres cerveses, molt populars a Baviera. Es tracta de la cervesa rossa Erdinger Stiftungsbräu, l'Erdinger Blat i la cervesa negra “Korbinian” procedent de Weihenstephan, la fàbrica de cervesa més antiga del món. D'aquesta manera es pretén donar a conéixer entre els visitants aquestes cerveses arribades expressament des de Baviera tenint en compte que la Paulaner és ja molt coneguda entre els espanyols.

 

La festa comptarà amb diversos esdeveniments destacats. Així, el 7 d'octubre tindrà lloc una nit dedicada als tratges internacionals i el 10 d'octubre, el Happy-Beer-Day, en el qual la cervesa rossa Stiftungsbräu es vendrà a un preu reduït i el 13 d'octubre està previst que tot el menjar s'oferisca també a un preu més baix fins a fi d'existències.

 

D'altra banda, un dels grans atractius de l'Oktoberfest calpina i que la fa única a Espanya és la seua música, cançons autèntiques alemanyes en viu i en directe, interpretades pels Steinsberger, una orquestra molt coneguda al país germà, integrada per més de deu persones, que des de fa més de 20 anys venen expressament a Calp. Enguany actuaran tots els dies excepte el 10 i 13 d'octubre en el qual està prevista l'actuació del DJ One i d'altres músics. A més, els visitants podran disfrutar d'una gran varietat de salsitxes, el braó de porc o el seu famós pa en forma de llaç Bretzel, així com altres especialitats de la gastronomia alemanya.

 

L'Oktoberfest se celebrarà fins al 13 d'octubre, en el Parc de la Creativitat (darrere del Club de Tennis). Obrirà cada dia a partir de les 18 hores, excepte els dies 2 (que ho farà a partir de les 19h), el 6 (l'horari serà d'11 a 15h i de ) i el 13 d'octubre (de 10 a 18h).

L'avanç de la vegetació i el pas del temps, principals reptes en els treballs de preservació en els Banys de la Reina

Fri, 27/09/2019 - 17:02
divendres, 27 Setembre, 2019 - 17:00

Frenar l'avanç de la vegetació així com fer front als estralls del pas del temps han sigut les dues principals labors de la intervenció duta a terme en el jaciment de Banys de la Reina per l'empresa Alebus Patrimoni Històric de gener a setembre d'enguany.

 

Així ho han manifestat els tècnics que han participat en aquests treballs en una xarrada en el Va salar Blau per a donar a conéixer els resultats finals d'aquesta intervenció que tenia com a objectiu principal el manteniment d'aquesta zona arqueològica i evitar la seua deterioració.

Un dels principals problemes amb els quals es van trobar des d'un primer moment va ser el creixement “desmesurat i incontrolat” de la vegetació, segons va manifestar la restauradora Carolina Mai. Per a frenar el seu avanç s'han hagut d'utilitzar des d'herbicides, grava, teixits antihierbas o fins i tot l'eliminació manual, a més de consolidar murs on es considerava que anava a créixer l'herba. També s'han trobat amb formiguers que havien destrossat xicotetes estructures.

D'altra banda, els treballs han consistit a fer front als problemes derivats del pas del temps. Els tècnics també s'han trobat amb què la protecció que recobria moltes zones del jaciment com a material geotèxtil i arena s'havia degradat pel que han hagut de ser substituïts per uns altres que garantiren la preservació de la zona arqueològica.

El seu treball ha consistit, a més, a valorar l'estat del jaciment i a anar consolidant cadascuna de les seues parts per a poder mantindre-les en les millors condicions possibles.

“La idea d'aquests treballs era pal·liar la deterioració de les estructures, una actuació quasi d'urgència. Cal tindre en compte que el jaciment només l'obrim a l'estiu i el temps és un gran enemic; malgrat que hi ha zones cobertes és necessari que hi haja un manteniment sobre les infraestructures”, ha assenyalat la directora del jaciment Alicia Luján.

Els tècnics que han participat en aquestes actuacions remetran ara unes fitxes amb informació relativa als treballs efectuats a la Conselleria de Cultura així com unes recomanacions del temps en què s'hauria de tardar a revisar les estructures per a garantir que es continuen mantenint en bones condicions.

Planimetria precisa

Dins dels treballs de conservació i manteniment del jaciment, l'empresa Alebus Patrimoni Històric ha dut a terme també vols amb dron el que ha permés realitzar una planimetria del jaciment amb gran precisió.

Segons ha explicat el representant de l'empresa Eduardo López Seguí les fotografies, preses en vols a dues altures diferents, permeten no solament establir un model en tres dimensions de tota aquesta àrea arqueològica sinó també poder observar-la des de qualsevol punt de vista i altura “amb una precisió mil·limètrica, fins al punt de poder veure detalls com les tessel·les dels mosaics”. “Les ortofotos preses obrin un nou camí en la documentació del jaciment”, ha assenyalat.

Aquesta ha sigut la primera ocasió en què s'han dut a terme treballs de manteniment i conservació de Banys de la Reina, més enllà de les actuacions dels successius camps de treball de l'IVAJ o dels voluntaris d'Amicitia. El jaciment va ser declarat Bé d'Interés Cultural a l'octubre de 2018 i l'objectiu ara és estudiar noves mesures per a preservar aquesta àrea arqueològica i donar-la a conéixer entre la població.

Què fer a Calp aquest cap de setmana (27, 28 i 29 de setembre)

Fri, 27/09/2019 - 12:54
divendres, 27 Setembre, 2019 - 12:45

Divendres

 • 16.30-20:30h. V Marató de Donació de Sang. Lloc: Punt Jove
 • 20:30h. Teatre a càrrec de les persones del Centre Cívic. Lloc: Casa de Cultura

 

Dissabte

 • 10:00h. I Jornada de niñ@s celíacs de la Marina Alta. Lloc: Casa de Cultura
 • 10.00-18:30h. Open de tennis Vila de Calp. Lloc: Club de tennis de Calp
 • 18:30h. Inauguració del Shopping & Experience Meet. Lloc: Hotel Bahía Calpe
 • 20:30h. Concert dolçaina i tabal “Sargantana”, Societat Musical “La Paz” i “Xirimiters el Carellot de Calp”. Lloc: Casa de Cultura

 

Diumenge

 • 10.00-13:30h. Jornada Shopping & Experience Meet. Lloc: Casa Nova
 • 11:30h. Romería de Sant Francesc. Eixida: zona d'acampada de Oltà
 • 11:30h. Final del Open de tennis Vila de Calp. Lloc: Club de tennis de Calp
 • 17.00-21:00h. Dia de la Família “Circus Calp”. Lloc: Parc de la Creativitat
 • 20:30h. Concert de Societat Musical L’Illa de Benidorm i l'Unió Musical Calp Ifach. Lloc: Casa de Cultura

Calp celebra el dissabte i el diumenge la Shopping & Experience Meet per a professionals del comerç

Thu, 26/09/2019 - 12:17
dijous, 26 Setembre, 2019 - 12:15

El dissabte 28 i diumenge 29 de setembre se celebra a Calp una trobada per a professionals del comerç organitzat per la Federació Alacantina de Comerç amb el patrocini de la Diputació d'Alacant i la col·laboració de l'Associació d'Empresaris de Calp i l'Ajuntament de Calp.

El dissabte 28 està prevista la realització d'una activitat lúdica formativa, així com un shopping & tourism oferit per l'Ajuntament de Calp per a concloure amb un cocktail i lliurament de reconeixements per part de la Federació Alacantina de Comerç.

El diumenge 29 la jornada començarà amb un desdejuni empresarial al Campus d’Excel.lència Empresarial Casa Nova per a continuar amb dues ponències al llarg del matí.

La primera d'elles serà impartida per Celestino Martínez, consultor, formador i project manager en “Flow The Retail Partner” el qual parlarà sobre “Com crear experiències que porten clients a la botiga”.

A continuació serà el torn de Benoit Mahé, speaker motivacional del retail de referència internacional amb la ponència que porta el títol de “El venedor connectat”i en la qual donarà les claus sobre com recuperar el somriure en l'era del comerç omnicanal.

L'alcaldessa de Calp, Ana Sala, ha declarat que “aquesta trobada és una gran oportunitat perquè totes les persones que es dediquen a Calp al comerç puguen conéixer de primera mà noves tècniques i estratègies que els ajuden a fer créixer els seus negocis”.

“A més, és una bona ocasió per a propiciar el networking entre els professionals del comerç i que puguen d'aquesta manera compartir experiències i fins i tot iniciar contactes que es puguen materialitzar en nous projectes comercials en un futur”, va afegir Sala.

Si vols participar pots fer-ho inscrivint-te en el següent enllace https://www.facpyme.com/event/shopping-experience-meet-profesional-calpe-28-y-29-de-septiembre/

 

Jacinto Moragues, pare del "Almax", Premi Jaume Pastor i Fluixà 9 d'Octubre

Wed, 25/09/2019 - 06:44
dimecres, 25 Setembre, 2019 - 06:30

El Consell Assessor de Condecoracions de l'Ajuntament de Calp s'ha reunit per a deliberar sobre els Premis “Jaume Pastor i Fluixà 9 d’ Octubre” de Calp i ha decidit per unanimitat concedir a Jacinto Moragues Mauri la màxima distinció en l'edició d'enguany. 


Moragues, natural de Calp, és doctor en química i ha sigut inventor i co-inventor de 107 patents a Espanya, 4 als Estats Units, 18 a Gran Bretanya i altres 7 europees.

Entre totes aquestes patents la més coneguda sens dubte és la del “Almax”.


A més d'aquest premi durant la Gala que se celebrarà el 9 d’Octubre s'entregaran les següents distincions:


- Medalla al Mèrit Ciutadà a Càritas Parroquial de Calp
- Medalla al Mèrit Esportiu al Real Club Nàutic de Calp
- Medalla al Mèrit Turístic a Juan Bautista Boronat Santana
- Medalla al Mèrit Cultural a Matías Pastor Carrals
- Medalla al Mèrit Empresarial a Construccions Antonio Perles, S. L.
- Medalla al Premi Jove a Manuel Cabrera Méndez
- Corbata de la Vila de Calp a MOFTAG (Mighty Oaks Tiny Acorns Grow)

Calp se suma a la iniciativa "Kilómetros para recordar" per a recaptar fons contra l'alzheimer

Mon, 23/09/2019 - 15:07
Dilluns, 23 Setembre, 2019 - 15:00

L'Ajuntament de Calp ha decidit sumar-se a la iniciativa llançada per la Fundació Domus Vi “Kilómetros para recordar” que té com a fi recaptar diners per a la investigació del tractament i prevenció de l'alzheimer.

 

“Kilómetros para recordar” és una app en la qual qualsevol persona pot col·laborar en la lluita contra aquesta malaltia. Ha de descarregar-se en primer lloc l'app Google Fit, i a continuació l'aplicació “Kilómetros para recordar”. Sincronitzades les dues apps es comptabilitzaran els passos que done cada persona que es convertiran en diners per a la investigació de l'alzheimer. El repte enguany és aconseguir 200.000 quilòmetres ja que d'aquesta manera la Fundació Domus Vi donarà 10.000 euros a aquesta causa.

 

A aquesta iniciativa també s'han sumat diferents associacions de Calp com les mestresses de casa, Manos Unidas o l'associació de Fibromiàlgia i Fatiga Crònica de Calp. Qualsevol persona pot participar de forma individual o bé a través d'un equip; en aquest cas Calp compta amb un equip propi.

 

El repte va començar aquest passat dissabte 21 de setembre, Dia Mundial de l'Alzheimer, i finalitzarà el 7 d'octubre.

750 persones participen en la travessia VI Volta al Penyal d'Ifac

Mon, 23/09/2019 - 13:43
Dilluns, 23 Setembre, 2019 - 13:45

Aquest diumenge es va celebrar a Calp la VI edició de la travessia Volta al Penyal d’Ifac en la qual han participat més de 750 nadadors i nadadores procedents de tota Espanya i també de l'estranger.


Carlos Cuesta en categoria masculina i AndreaSmycek en femenina, van ser els vencedors absoluts d'una prova en la qual els participants havien de completar una distància de 3.600 metres entre la Cala del Racó i la Platja de la Fossa vorejant el Penyal.


La alcadessa de la localitat, Ana Sala, va agrair a totes les persones que han participat en la travessia així com als organitzadors i patrocinadors per que “entre tots estem aconseguint que aquesta prova siga un referent mundial en la seua categoria. Travessies hi ha moltes, però cap voreja un penyal com el de Ifac”, va afegir.


L'edició d'enguany ha comptat amb la presència de 750 participants, superant els 550 de l'any anterior i amb la mirada posada a aconseguir els 1.000 participants en la pròxima edició del 2020.


 

L'Ajuntament de Calp i l'ONCE estudien vies de col·laboració en favor de les persones amb discapacitat

Mon, 23/09/2019 - 13:36
Dilluns, 23 Setembre, 2019 - 13:30

L'Ajuntament de Calp juntament amb el grup social ONCE han abordat en una reunió possibles vies de col·laboració entre les dues institucions en favor de les persones amb discapacitat. En la reunió han estat presents l'alcaldessa de Calp, Ana Sala juntament amb la Directora de Zona de l'ONCE d'Alacant, Estela Medina, el director de Director de l'Agència de Benidorm Iván Prieto i Vicepresident del Consell Territorial de l'ONCE a la Comunitat Valenciana, Sergio Barrera.

 

Els representants de l'ONCE han tractat diversos temes relacionats amb les persones amb discapacitat, com l'accessibilitat en el transport públic i en carrers, destacant la importància dels semàfors acústics per a les persones cegues, i la regulació de l'ús de patinets així com l'adaptació del paviment a les necessitats de les persones amb discapacitat.

 

També s'ha abordat l'accessibilitat a l'educació i a l'oci, perquè les persones amb discapacitat puguen gaudir amb normalitat de la seua assistència a concerts, exposicions, així com a una educació inclusiva.

 

A més, s'han comentat els problemes que tenen les persones amb discapacitat per a obtindre una ocupació. El Grup Social ONCE considera que els Ajuntaments representen un paper important en aquest terreny degut a la seua proximitat als ciutadans, per la qual cosa posa a la disposició de tots ells els recursos de Fundació ONCE i Inserta Empleo per a incloure en la bossa d’ocupació del consistori a persones amb discapacitat.

 

Respecte a l'ocupació pública, els representants del Grup Social ONCE han donat a conéixer a l'alcaldessa de Calp la importància de promocionar la contractació pública responsable, a favor dels Centres Especials d'Ús d'iniciativa social, com és el cas de Ilunion, les empreses del Grup Social ONCE.

 

També s'ha comentat la renovació del parc de quioscos de l'ONCE a Calp amb el nou model que és més accessible, més ecològic i pròxim al públic.

 

Durant aquest encontre, els responsables de l'ONCE han mostrat a l'alcaldessa de Calp la seua preocupació pel joc il·legal, que provoca un seriós problema no solament a l'organització, sinó a les arques de l'Estat, a causa de les pèrdues que provoca a l'erari públic i, en alguns casos, a l'abús que es fa de les persones amb discapacitat i unes altres en risc d'exclusió que comercialitzen loteries il·legals, i que atempten contra la seguretat dels consumidors.

 

L'alcaldessa ha mostrat la seua disposició per a col·laborar i ajudar en la realització de les diferents activitats que es realitzen a Calp amb la finalitat que es visibilitze la labor del Grup Social ONCE.

as diferentes actividades que se realicen en Calp con el fin de que se visibilice la labor del Grupo Social ONCE.

Aguas de Calpe inicia les obres de renovació de conduccions d'aigua potable en les partides Pioco - Terrasala

Fri, 20/09/2019 - 14:57
divendres, 20 Setembre, 2019 - 14:00

Aguas de Calpe inicia aquest pròxim dilluns 23 de setembre les obres de renovació de conduccions d'aigua potable en les partides Pioco i Terrasala.

 

Les obres consistiran en la instal·lació de 1.243 metres de noves canonades i l'execució de tres nusos de connexió amb les actuals xarxes, la qual cosa permetrà deixar en desús 741 metres de canonades obsoletes. D'aquesta manera es millorarà l'eficiència de la xarxa municipal de distribució d'aigua potable i es minimitzarà el risc d'avaries.

 

Així mateix, s'instal·larà una vàlvula de regulació de pressió en el sector de Terrasala i es renovaran 9 escomeses domiciliàries. La duració estimada dels treballs és de quatre mesos i l'import de la inversió ascendirà a 102.839,85 €.

 

Mitjançant aquests treballs es garantirà la continuïtat del subministrament ja que s'eliminaran trams de conducció que es trobaven a l'interior de parcel·les privades, la qual cosa dificultava la detecció de possibles fugues i que seran ara substituïts per altres situats en vials públics. I, d'altra banda, s'optimitzaran les condicions del proveïment d'aigua potable en els domicilis quant a pressió i cabal es refereix garantint el subministrament als habitatges situats a major cota i regulant la pressió en els habitatges situats a menors cotes.

 

La renovació contínua de conduccions de la localitat que està duent a terme Aguas de Calpe permet garantir la sostenibilitat del sistema de proveïment a Calp. Això juntament amb altres mesures implantades com el sistema de telecomandament, la sectorització de la xarxa i la instal·lació de comptadors domiciliaris intel·ligents ha contribuït a la millora del rendiment hidràulic a Calp, situat actualment en el 85%, la qual cosa suposa un referent a la província d'Alacant. El rendiment hidràulic és l'índex que avalua l'eficiència en el sistema de distribució d'aigua potable el que significa que en l'actualitat a Calp el 85 per cent de l'aigua subministrada per la xarxa arriba al domicili dels abonats i únicament un 15 per cent es perd per diverses circumstàncies com ara avaries, preses fraudulentes...

 

De fet, Aguas de Calpe va obtindre a l'abril de 2019 la certificació AENOR en la norma UNEIX 178.101-1 d'eficiència hídrica, convertint-se en la primera empresa de gestió del cicle integral de l'aigua certificada a Europa en aquesta norma de gestió de les xarxes d'aigua a l'entorn de les ciutats intel·ligents (Smart Cities).

Pages