Subscribe to CalpeNoticiasVA feed
Updated: 23 min 18 sec ago

La regidora Ana Sala assumeix la primera tinença d'alcaldia

Fri, 15/02/2019 - 12:44
divendres, 15 Febrer, 2019 - 12:45

L'alcalde de Calp, César Sánchez, ha signat aquest matí el decret pel qual nomena a la regidora Ana Sala com primera tinent d'alcalde. D'aquesta manera, Sala substitueix a Manuel J. Cabrera que exercia fins ara la primera tenencía d'alcaldia i que ara passarà a ser segon tinent d'alcalde.

El nomenament de la resta de tinents d'alcaldes queda configurat com fins ara segons la resolució d'alcaldia del 15 de juny de 2015. Els Tinents d'Alcalde substitueixen, per l'ordre del seu nomenament, i en els casos de vacant, absència o malaltia, a l'Alcalde, sent lliurement designats i remoguts per aquest de els membres de la Junta de Govern Local.

El Ministeri d'Hisenda aprova finançar amb 782.000 euros els tres primers projectes de l'EDUSI de Calp

Thu, 14/02/2019 - 14:42
dijous, 14 Febrer, 2019 - 14:30 El Ministeri d'Hisenda ha donat la seua aprovació al finançament dels tres primers projectes que es duran a terme a Calp en el marc de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible (EDUSI) per valor de 782.000 euros, sufragats en un 50 per cent a través els Fons FEDER i l'Ajuntament de Calp.       Es tracta de la implementació tecnològica del Pla de Destinació Turística Intel·ligent (DTI) de Calp, accions per al foment de l'accessibilitat i transparència tecnològica dels serveis d'administració electrònica a l'Ajuntament i la creació de l'Oficina Turística del Segle XXI.       Aquestes iniciatives formen part d'un dels objectius temàtics de l'EDUSI que té com a fi millorar l'ús i la qualitat de les TIC així com facilitar l'accés a aquestes tecnologies, impulsar el desenvolupament i eficiència de l'Administració i promocionar els actius turístics de Calp.       D'aquesta manera, a través d'aquest finançament es durà a terme la posada en marxa del Pla de Destinació Turística Intel·ligent i concretament, la instal·lació de tecnologia de captació i gestió de dades turístiques, és a dir, sensors que monitoritzaran diferents aspectes del municipi, ja siga el trànsit i places d'aparcament, el consum d'aigua, la quantitat de residus, el nombre de turistes a les platges, etc.; així com un quadre de comandament de control on es registraran totes aquestes dades. La recopilació d'aquesta informació, que es podrà consultar en temps real, té com a fi millorar els serveis oferits al turista a més de ser una destinació més eficient en la gestió dels seus recursos.       D'altra banda, es finançarà l'adquisició de l'equipament tecnològic destinat a l'Oficina Turística del Segle XXI, que estarà situada en un immoble adquirit recentment per l'Ajuntament al carrer Llibertat. Es tracta d'un nou espai d'informació turística que facilitarà la informació 24 hores al dia i 7 dies a la setmana mitjançant les TIC.       A més, es finançaran accions per a fomentar la formació dels ciutadans en l'ús de l'Administració electrònica així com l'adaptació de la web municipal perquè siga més accessible a tots els ciutadans, inclosos els que presenten deficiència visual o auditiva. També es pretén aconseguir una major transparència de manera que els ciutadans puguen conéixer quina part dels seus impostos va destinada a les diferents actuacions que es duguen a terme des de l'Ajuntament.       Els 782.000 euros amb què es finançaran aquests tres primers projectes formen part dels 6.134.522 euros d'inversió que tindrà lloc en el municipi dins del projecte EDUSI.

Calp i UA signen el conveni per a convertir Casanova en seu universitària

Wed, 13/02/2019 - 09:39
dimecres, 13 Febrer, 2019 - 09:30

Calp s'ha convertit en la dotzena Seu de la Universitat d'Alacant després que el rector, Manuel Palomar i la tinent d'alcalde de la localitat, Ana Sala,signaren ahir el conveni de creació de la nova extensió universitària en el despatx rectoral, en un acte en què també van estar presents la secretària general de la UA, Esther Algarra i el vicerector de Cultura, Esports i Llengües, Carles Cortés.

Palomar va destacar que «per a la Universitat d'Alacant, tindre una seu a Calp és una oportunitat extraordinària que ens permet obrir, encara més, la nostra activitat i continguts en el territori i a la societat» i ha assenyalat que «és molt important que siga Calp qui definisca les seues necessitats a partir de les singularitats que li són pròpies. A partir de les quals podrem definir millor els continguts de les activitats que cal desenvolupar en el municipi perquè aquestes tinguen repercussió en el teixit social i econòmic».

D'aquesta manera, la Casa Nova, l'emblemàtica masia fortificada del segle XVI adquirida i rehabilitada per l'Ajuntament, acollirà activitats acadèmiques, culturals i socials organitzades i programades per la Universitat d'Alacant. La nova seu universitària compartirà espai amb el Campus d'Excel·lència Empresarial, una edificació que té diferents espais i plantes per a acollir les diferents activitats de formació, investigació o culturals que es programaran.


 

La tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Calp, Ana Sala, va mostrar la seua satisfacció perquè «Calp és finalment seu universitària» i ha explicat que «amb aquest acord ara tindrem una programació estable al llarg de l'any que ens permetrà desenvolupar activitats que beneficiaran a tota la població». L'acord de creació de la Seu Universitària de Calp preveu la creació d'una comissió de seguiment que ja s'ha reunit i en la qual han participat el vicerector de Cultura, Llengua i Esports Carles Cortés i el coordinador tècnic dels cursos d'estiu de la UA, Hèctor Rubio, per part de la UA i Ana Sala i el tècnic de Cultura de l'Ajuntament de Calp, Francesc Joan Monjo. Una reunió en què s'han definit les primeres actuacions de cara a la posada en marxa de la nova extensió universitària. Cortés ha explicat que «de cara a l'estiu esperem poder presentar la programació de la nova Seu de cara al pròxim curs, amb un ampli contingut d'activitats tant culturals, com de formació i d'investigació».

“TR3S” de Zorongo Teatro obrirà el VIII Certamen nacional de teatre amateur “Antonio Ferrer, el carter”

Wed, 06/02/2019 - 14:09
dimecres, 6 Febrer, 2019 - 14:00 L'obra “TR3S” de la companyia Zorongo Teatro de Bétera serà l'encarregada d'obrir el VIII Certamen nacional de teatre amateur “Antonio Ferrer, el carter” el pròxim 1 de març. Aquesta és una de les obres finalistes que es representaran en el certamen juntament amb “Huanita” de l'Associació Teatro en Construcción d'Elx i “Soliloquio de grillos” de l'Associació Cultural Asómate Teatro de Motril.       “TR3S” del dramaturg Juan Carlos Rubio és una comèdia sobre la maternitat que conta la història de tres amigues de prop de 50 anys que proposen a un jove atlètic i ben semblant que els preste la seua esperma per a quedar-se embarassades.       “Huanita” de l'Associació Teatro en Construcción es representarà el 8 de març. Es tracta d'una obra que reflexiona sobre la família amb dosi d'humor, drama i intriga. I el 15 de març actuarà l'Associació Cultural Asómate Teatro de Motril amb l'obra “Soliloquio de grills”. Tracta sobre tres desaparegudes de la Guerra Civil espanyola que són trobades en fosses comunes, i tornen a la vida a través dels records.       El certamen es tancarà el 22 de març amb el lliurament de premis i amb l'actuació fora de concurs de Tarannà Teatre que representarà “F (El llibre dels cares)” de Jovi Lozano, guanyadora del XVIII Premi de Teatre Breu en Valencià Evarist Garcia 2017'.       Les obres es representaran a les 21.30 hores. Són gratuïtes, limitades a l'aforament i es requereix entrada que es podrà retirar en taquilla a partir de les 19 hores del mateix dia de la funció.       El certamen va sorgir en 2012 amb la finalitat de retre homenatge al teatre, una disciplina artística que suposa una tradició a Calp que ja suma més de cent anys, i a l'actor local Antonio Ferrer.

Calp reforça el Departament d'Igualtat per a consolidar l'atenció a la dona

Mon, 04/02/2019 - 11:13
Dilluns, 4 Febrer, 2019 - 11:00

Amb l'objectiu de consolidar l'atenció a la dona, l'Ajuntament de Calp ha incorporat al Departament d'Igualtat un Agent d'Igualtat i una sicóloga que s'uneixen a l'assessora jurídica amb la qual ja comptava el departament.

La figura de l'Agent d'Igualtat, a més de dissenyar i implantar el Pla d'Igualtat Municipal, té com a objectiu, en compliment de la Llei d'Igualtat, emetre informe de l'impacte de gènere de les ordenances i reglaments municipals. Aqueix informe valorarà els efectes que aqueixes normes aprovades poden tindre sobre els homes i les dones, considerant, especialment, les desigualtats i discriminacions per raó de sexe.

A més, entre les funcions de l'Agent d'Igualtat destaca l'orientació sociolaboral, professional i formativa dirigida a dones, informació i assessorament en matèria de violència de gènere, el disseny d'accions i campanyes per a fomentar l'associacionisme femení i, en general, dissenyar i avaluar polítiques d'igualtat d'oportunitats i accions positives, per a consolidar la participació igualitària d'homes i dones en qualsevol àmbit social, polític, econòmic, cultural i laboral.

El Departament d'Igualtat també ha incorporat a una psicòloga que ofereix atenció individualitzada a dones en general i victima de violència de gènere en particular. Aquesta figura, al costat de l'equip base de Benestar Social, col·labora en el programa d'intervenció familiar. A més, s'ha posat en marxa un taller d'autoestima dirigit a un grup de dones usuàries de Benestar Social en el qual es treballa l'apoderament de les dones de manera que el benestar personal conduïsca a millorar la situació en l'àmbit laboral i familiar. Aquesta iniciativa s'emmarca dins de les subvencions rebudes dins del Pacte Estatal en la lluita contra la Violència de Gènere.

Per a completar a l'atenció a la dona, des de fa anys el Departament d'Igualtat compta amb una assessora jurídica que a més d'assessorar en l'àmbit genèric (família, civil general, penal, etc), assessora específicament en l'àmbit de la violència de gènere. Aquesta figura coordina els aspectes jurídics de tot el departament de Benestar Social.

A més de l'assessorament jurídic es realitza un acompanyament a les victimes de violència de gènere, es deriva a institucions o associacions especialitzades, es fan tasques de mediació, etc. Amb tot això, des del Departament d'Igualtat s'ofereix atenció psicològica, jurídica i sociolaboral a les victimes de violència de gènere, tot això coordinat, quan és necessari amb el Centre de Salut i el Centre d'Atenció a victimes de violència de Gènere de Dénia. En l'actualitat a Calp hi ha vigents 51 ordenes d'allunyament, encara que es calcula que hi ha més casos de violència de gènere ja que moltes victimes no denuncien encara que sí que se'ls presta assistència des del Departament d'Igualtat. El Departament d'Igualtat es troba al carrer Llibertat, 36 i el telèfon és 96.583.51.11. A més es recorda que el telèfon genèric d'Atenció a Victimes de Violència de Gènere és 016.

Aguas de Calpe inicia les obres de de renovació de conduccions de los Pinos

Fri, 01/02/2019 - 11:37
divendres, 1 Febrer, 2019 - 11:15

Aguas de Calpe, empresa concessionària del servei de subministrament d'aigua, continua amb els treballs de renovació de la xarxa i modernització de les infraestructures hidràuliques. D'aquesta manera, la setmana vinent s'iniciaran les obres de renovació de conduccions a la urbanització Los Pinos. Les noves canonades milloraran el subministrament d'aigua potable en la partida Els Pins així com en les partides de Basetes i Calalga.

 

En concret s'instal·laran 1.422 metres de noves canonades, es realitzaran 12 nusos de connexions amb la xarxa de canonades existents i es renovaran 37 escomeses domiciliàries. La durada estimada dels treballs és de sis mesos i l'import de la inversió a realitzar ascendeix a 181.451,72 €. Les obres a executar permetran la creació de dos nous sectors en la xarxa de distribució, en aquests sectors s'instal·laran comptadors, registradors de pressió i equips de registre i enviament de dades mitjançant GPRS (data loggers), que permetran a Aguas de Calpe monitorar de manera contínua la pressió i cabal coneixent de manera immediata les incidències en la xarxa de distribució.

 

L'obra permet a més continuar amb el procés de racionalització de la xarxa de distribució municipal, ja que possibilita deixar en desús un total de 1.087 metres de conduccions, en la seua major part de fibrociment, que havien quedat obsoletes. Amb tot això es millora la qualitat del servei ja que es garanteix la continuïtat del servei en eliminar els actuals trams de conducció situats a l'interior de parcel·les privades i, d'altra banda, s'optimitzen les condicions de subministrament quant a pressió i cabal es refereix.

 

El procés continu de renovació de conduccions que realitza Aguas de Calpe és fonamental per a garantir la sostenibilitat del sistema de proveïment a Calp, aquesta renovació juntament amb el sistema de telecomandament, la sectorització de la xarxa i la instal·lació de comptadors domiciliaris intel·ligents, milloren el rendiment hidràulic que ha possibilitat que Calp haja superat el rendiment del 85 per cent.

 


 

L'Ajuntament actua contra la processionària però recomana anar amb compte en les zones de pins

Thu, 31/01/2019 - 13:16
dijous, 31 Gener, 2019 - 12:45   Enguany el personal tècnic de l'Ajuntament no té evidències que demostren que la presència de la processionària serà major que altres anys. Des de l'Ajuntament s'ha actuat dins del pla de mesures previstes contra la processionària i que consisteixen a administrar el tractament durant el mes de novembre i després fer un reforç del mateix el mes de febrer.   Malgrat les actuacions desenvolupades pel departament tècnic ambiental de l'Ajuntament sempre es recomana anar amb compte en estar en zones en les quals hi haja pins. Aquesta recomanació s'ha d'extremar en el cas de menors i gossos evitant en tot moment el seu contacte amb l'eruga.   La Thaumetopoea pitycampa és una papallona nocturna que en la seua fase d'eruga és coneguda com la processionària del pi i és habitual de les zones mediterrànies.   És important conéixer el cicle biològic d'aquesta larva ja que quan estan en fase de maduració descendeixen del pi per a enterrar-se en el sòl i crisalidar, procés pel qual es transformarà en papallona. Aqueix descens de l'arbre i fer-lo en fila és el que fa que es conega amb el nom de processionària. En la zona de l'arc mediterrani aquest procés sol donar-se durant els mesos de febrer i març.

L'Ajuntament contracta a 8 aturats a través de programes del SERVEF

Thu, 31/01/2019 - 10:02
dijous, 31 Gener, 2019 - 09:45

L'Ajuntament de Calp ha rebut un total de 78.851,22€ euros a través de diferents programes de foment d'ocupació del SERVEF, la qual cosa ha permés contractar a 8 persones desocupades que desenvoluparan diferents labors en el consistori per un període de sis mesos.


 

En concret, a través del programa EMCORD, destinat a la contractació d'aturats de llarga durada, s'ha contractat a 2 peons i 2 oficials per a fer treballs de silvicultura selectiva durant sis mesos. En concret s'actuarà en les zones verdes d’ Oltà, fent treballs de desbrossament, poda i neteja. Aquesta actuació compta amb una subvenció de 39 298,33€ euros i està finançada al 100% pel SERVEF.


 

D'altra banda, mitjançant el programa EMCORP, destinat a la contractació de persones desocupades d'almenys 30 anys d'edat, s'ha contractat a dos oficials i dos peons, per un període de sis mesos, que faran treballs de reparació dels passejos marítims i adequació i supressió de barreres arquitectòniques en la zona de platges. La subvenció per a aquest programa ascendeix a 39 552.89 euros.

 

Calp s'adhereix a XarxaSalut

Mon, 28/01/2019 - 13:48
Dilluns, 28 Gener, 2019 - 13:45

Calp s'incorpora a la xarxa de municipis de la Comunitat Valenciana adherits a l'IV Pla de Salut de la Comunitat amb el compromís de desenvolupar les accions de promoció de salut local emmarcades en aquest Pla.

 

El seu principal objectiu és establir un marc d'acció comuna , exemples de bona pràctica i evidència científica per a facilitar el desenvolupament de la perspectiva de salut en totes les polítiques en l'àmbit local de la Comunitat Valenciana, fomentant la participació activa i reducció de les desigualtats, des de l'equitat i la igualtat de gènere.

 

Els avantatges de pertànyer a Xarxa Salut són accedir a subvencions que es convoquen des de Conselleria a aquest efecte, participar en jornades, seminaris i tallers, divulgar les experiències i activitats a través de de l'Observatori Valencià de Salut i obtindre resultats de millora de la salut i qualitat de vida de la població i d'entorns del municipi

 

L'IV Pla de Salut pretén desenvolupar els programes “La salut en totes les polítiques” i “Salut en totes les edats” per a abordar els reptes que imposen l'envelliment de la població i el predomini de les malalties cròniques.

 

Calp celebrarà el Dia dels Aiguamolls amb una jornada d'activitats a les Salines

Thu, 24/01/2019 - 09:28
dijous, 24 Gener, 2019 - 09:15

El pròxim 2 de febrer Calp celebrarà el Dia de les Aiguamolls amb una jornada repleta d'activitats a les Salines amb l'objectiu de posar en valor aquest singular enclavament. A partir de les 9.30 el tren turístic es desplaçarà des de la plaça Colón per a traslladar a tots els interessats a participar en l'esdeveniment.


La jornada arrancarà amb activitats infantils i jocs populars destinats als més xicotets i una visita guiada per les Salines. Aquestes visites recorreran de manera circular en aiguamoll i permetran descobrir la seua flora i la seua fauna. Per a poder participar en les visites és necessari inscriure's en ifac_cma@gva.es

Paral·lelament, es convoca als ciutadans que vulguen participar en la recollida de vidre del paratge. Malgrat successives campanyes de recollida de vidre, a les Salines encara es poden trobar cristalls i vidres abocats en la zona en els anys 70 i 80, per això una de les activitats programades consisteix en la recollida d'aqueix vidre que es realitzarà entre les 10 i les 14 hores, les persones interessades a participar poden inscriure's en medioambient@ajcalp.es


A més la jornada inclou activitats de plantació d'arbres i trasplantament de carrasques coordinat des del departament municipal de Medi Ambient, al costat de tallers ambientals dirigits als més xicotets.

La falta d'accessibilitat i mobilitat a Calp, principals problemes per als majors residents en el municipi

Wed, 23/01/2019 - 14:22
dimecres, 23 Gener, 2019 - 14:00 La falta d'accessibilitat i mobilitat és un dels principals problemes que existeix a Calp, segons les persones majors residents en el municipi.       Així ho ha revelat l'estudi de diagnòstic que l'Ajuntament de Calp ha dut a terme dins del projecte “Calp, Ciutats Amigables amb les persones majors”, una iniciativa promoguda per l'Organització Mundial de la Salut perquè les ciutats puguen convertir-se en espais que atenguen les necessitats de les persones majors en múltiples àmbits i en conseqüència millorar la seua qualitat de vida.       Els majors que han participat en aquest estudi, a través d'enquestes i grups de discussió, consideren que es tracta d'una ciutat bastant inaccessible per a aquestes persones no solament per la topografia del municipi caracteritzada per costeres sinó per l'existència de barreres arquitectòniques.       Es posa l'accent principalment en la necessitat de connectar el centre urbà i les urbanitzacions, on resideix un gran nombre de persones majors. En aquest sentit, consideren necessari millorar el transport públic a Calp, tant en la freqüència i cobertura de l'autobús urbà com en el que connecta la localitat amb l'hospital de Dénia. A més, assenyalen que la informació no arriba a les urbanitzacions amb la qual cosa una gran part de la població està desinformada.       D'altra banda, els majors consideren desorbitat el preu de l'habitatge i manifesten la necessitat de millorar els parcs i lavabos públics. També reclamen més residències i centres de dia públics.       Com a aspectes positius l'estudi revela que els majors consideren que Calp és una ciutat idònia per a viure pel seu bon clima, platges i espais naturals a més de ser un municipi tranquil. Així mateix, existeix un sentiment generalitzat de bon tracte i respecte cap als majors del municipi i se senten partícips en la vida social i política de la ciutat.       Els participants en l'estudi destaquen l'alt grau de satisfacció amb els serveis que ofereix el centre cívic i la casa de cultura ja que proporcionen a les persones majors un ampli ventall d'activitats i perquè consideren que funcionen com un mitjà en el qual poder integrar-se i relacionar-se amb altres persones.       Els resultats d'aquest estudi de diagnòstic s'han obtingut a través d'enquestes realitzades a una mostra representativa de 204 persones majors de 60 anys així com a través de huit grups de discussió.       Aquest estudi de diagnòstic és la primera de les quatre fases en la qual es desenvoluparà aquesta iniciativa. Aquests resultats serviran ara de base per a l'elaboració d'un pla d'acció local. Per aquest motiu es realitzarà al llarg d'enguany un taller trimestral en el qual es recolliran propostes per a millorar les deficiències detectades.         L'execució del pla d'acció, segona fase del projecte, es desenvoluparà en un termini de tres a cinc anys; en eixe cinqué any es desenvoluparà la tercera fase consistent en una avaluació dels projectes que s'hagen dut a terme fins a eixe moment, i finalment la quarta fase suposarà avaluacions periòdiques que tindran lloc cada cinc anys per a determinar el compliment dels objectius inicials per a convertir a Calp en ciutat amigable amb les persones majors.         L'estudi estarà disponible en la pàgina web de l'Ajuntament la pròxima setmana.

 

 

 

Calp promociona en Fitur les seues festes i gastronomia

Wed, 23/01/2019 - 11:54
dimecres, 23 Gener, 2019 - 11:45

Des de hui i fins diumenge que ve Calp estarà present en la 39 edició de la Fira Internacional de Madrid, Fitur. El municipi assisteix a la fira amb personal propi i sota el paraigua del Patronat Provincial de Turisme Costa Blanca amb la finalitat de promocionar la seua oferta genèrica però també amb dos protagonistes en la seua oferta: la gastronomia i les festes.


 

La revolució gastronòmica viscuda en els últims anys ha convertit Calp en un paradís gurmet. En 2017, el restaurant Audrey’s de Rafa Soler va aconseguir una estrela Michelín i a ell es van sumar l'any passat el restaurant Beat liderat per José Manuel Miguel i el Orobianco de Enrico Croatti. Al costat d'ells l'àmplia i variada oferta gastronòmica del municipi es converteixen en un motiu per a visitar i conéixer Calp. Precisament hui, els xefs dels tres restaurants amb estrela Michelin de Calp participaran en el còctel “Alacant Capital Gastronòmica del Mediterráni” que tindrà lloc en la pròpia fira.


 

Però a més Calp, junt al Patronat Provincial de Turisme, promocionarà les seues festes en el transcurs de Fitur ja que està previst que una delegació de l'Associació de Moros i Cristians de Calp, en concret les “filaes” capitanes, escenifiquen el dissabte una desfilada de moros i cristians en la plaça Callao, el carrer Preciados i la Puerta del Sol. Amb aquesta iniciativa es pretén donar a conéixer una festa que aspira a convertir-se en Festa d'Interés Turístic Nacional. En aquesta desfilada també participará la Unió Musical de Calp. Aquesta gran desfilada organitzada pel Patronat Provincial de Turisme batrà enguany rècord de participació amb la presència de 1.500 persones de 42 associacions de 27 municipis alacantins.


 

En l'arrencada de Fitur, el Regidor de Turisme, Jan Van Parijs, ha destacat la necessitat de “enfortir el turisme d'hivern, per a això tenim previst reunir-nos amb els responsables de contractació de grans majoristes. Stuttgart i Madrid són les primeres fires de l'any i des del Departament de Turisme estem treballant amb accions específiques per a posicionar la nostra destinació en cada mercat”.

CALP AUGMENTA LA SEUA POBLACIÓ I ARRIBA ALS 21.633 HABITANTS SEGONS L'INE

Tue, 22/01/2019 - 13:56
dimarts, 22 Gener, 2019 - 13:45

L'Institut Nacional d'Estadística va validar al desembre la data de 21.633 habitants proposada per l'Ajuntament de Calp. Amb això el municipi obté 829 nous habitants. No obstant això, arribar a aqueixa xifra i evitar el descens del cens municipal comporta una intensa tasca des de l'Ajuntament.

L'1 de gener de 2016 l'INE registre un descens del padró municipal fins a la xifra de 19.591 habitants. La conseqüència immediata d'aqueix descens va ser la pèrdua de 2'7 milions d'euros de les transferències de l'Estat. A més des de l'Ajuntament es calcula que aqueix descens del padró era irreal ja que segons les xifres amb les quals treballa el Consistori a Calp viuen entre 40.000 i 45.000 persones més de 7 mesos a l'any, xifres que a l'estiu arriben a les 100.000 persones. La conclusió a la qual es va arribar en aquell moment va ser que la principal causa del descens del padró eren les modificacions legals per les quals els ciutadans europeus han de renovar el seu empadronament cada 5 anys si són residents o amb targeta de residència de llarga durada, o cada dos anys si són “no resident”.

Des del Departament de Padró, que dirigeix  Hilde Backaert, es van posar en marxa diverses accions per a evitar la pèrdua de població. Un dels problemes que es va trobar la Regidoria va ser la falta d'informació dels ciutadans, que en molts casos estaven convençuts d'estar ja empadronats. La campanya, dirigida a tots els ciutadans, estrangers o no, residents a Calp, feia una crida per a l'empadronament o la renovació d'aquest. Durant mesos es van realitzar anuncis en mitjans, es van utilitzar opis informatius, es van remetre fullets explicatius, es van visitar domicilis, etc. Des del Departament de Padró es va fer un intens treball de conscienciació sobre la necessitat de renovar la inscripció en el padró municipal.

A més es va fer l'enviament de cartes en cinc idiomes dirigides a estrangers que no havien renovat la seua inscripció en el padró. Totes aquestes gestions van tindre com a conseqüència que al desembre de 2017 se superara la barrera dels 20.000 habitants en arribar als 20.804 habitants. Amb tot, les accions van continuar i Calp continua recuperant habitants i les ajudes estatals, al desembre de 2018 s'ha arribat als 21.633 habitants.

L'edil responsable del padró, Hilde Backaert, s'ha mostrat satisfeta pels resultats que “són fruit d'un gran esforç de tot l'equip: padró, OAC, comunicació, i dels propis ciutadans que s'han bolcat, m'agradaria agrair la col·laboració de nombrosos residents que han respost a la trucada de l'Ajuntament i no han dubtat a vindre a renovar el seu empadronament.”.

 

 

Calp assisteix a la fira de turisme de Stuggart

Mon, 21/01/2019 - 10:02
Dilluns, 21 Gener, 2019 - 10:00

Calp ha assistit a la CMT Stuggart, una de les fires turístiques més importants d'Alemanya junt a la ITB Berlin. En aquesta trobada el Departament de Turisme ha continuat la seua labor per a recuperar al turista alemany sobretot en temporada baixa i mitjana. Segons el regidor de turisme, Jan Van Parijs, la promoció de turisme en els últims anys comença a donar els seus fruits ja que la destinació Calp ja s'inclou en els catàlegs de nous Tour-operadors.

A més des de fa anys es duu a terme una campanya de promoció en mitjans alemanys que ha permés posicionar Calp com una destinació cada vegada més conegut. L'assistència del CMT Stuttgart es completarà amb la participació al març en la ITB de Berlin i amb accions directes (com fam-tryps) en els quals el Departament de Turisme assistirà al costat d'empreses del sector turístic calpí per a donar a conéixer el producte.


 

L'Ajuntament trasllada a Conselleria la precarietat del servei de transport sanitari

Fri, 18/01/2019 - 14:17
divendres, 18 Gener, 2019 - 14:00

La Corporació Municipal va aprovar en el ple el mes de desembre passat el conveni de col·laboració amb Creu Roja Calp que permetia mantindre el servei de transport sanitari tal com es venia prestant en els últims anys. El document incloïa una clàusula que fixava la vigència del conveni fins al pronunciament exprés per part del Consell Consultiu sobre la competència en aquesta matèria.

No obstant això, el Consell Jurídic Consultiu s'ha pronunciat assenyalant que s'atribueix a la Generalitat Valenciana la competència exclusiva en l'organització, administració i gestió de totes les institucions sanitàries públiques i que no existeix habilitació que permeta a l'Ajuntament l'exercici de la competència del transport sanitari.

També la Direcció General d'Administració Local s'ha pronunciat en assenyalar que “la contractació d'una ambulància assistència de suport vital bàsic de forma complementària als serveis sanitaris de la Conselleria de Sanitat, que es realitzaria a càrrec dels pressupostos de l'Ajuntament, suposen una activitat pròpia de la Conselleria de Sanitat”.

Per tant, i atés que l'Ajuntament no té competència en matèria sanitària, no pot prestar el servei de transport sanitari urgent, la competència del qual recau en tot cas en la Conselleria de Sanitat.


Tots dos informes deixen sense validesa el conveni de l'Ajuntament i Creu Roja. Aquesta qüestió s'ha tractat en la Junta de Govern de hui i encara que el govern municipal continuarà treballant per a trobar solucions, de moment s'ha remés a Conselleria un escrit en el qual s'adona de l'actual precarietat del servei de transport sanitari. El servei actual és insuficient: un Suport Vital Bàsic que inclou el transport de malalts a l'hospital de Dénia, un servei SAMU amb seu a Benissa i un TNA amb seu a Dénia.

Se sol donar la circumstància de no poder atendre desplaçaments sanitaris des de les diverses urbanitzacions, o nucli urbà, al Centre de Salut de Calp, en aquells casos en els quals el Suport Vital Bàsic està efectuant un transport a l'hospital de Dénia. En aquestes situacions es recorre al SAMU, que ha de desplaçar-se des de Benissa a Calp -en cas de no trobar-se efectuant un altre servei- i acudir al domicili o lloc on es trobe el malalt o accidentat, i desplaçar-lo al Centre de Salut.

Per part seua, el transport TNA programat es limita a desplaçar malalts des del seu domicili a l'hospital, per a facilitar-los l'assistència a consultes externes i programades, no sent adequat per a l'atenció d'urgències. Donada l'estructura poblacional de Calp -on, pel seu model turístic, predomina la població envellida-, i el caràcter dispers de la urbanització d'aquesta localitat -on el 50% de la població resideix en urbanitzacions fora del nucli urbà- s'observa una clara desatenció del municipi en aquest àmbit, sent més palés encara en els moments de màxima afluència turística. Ateses aquestes circumstàncies, i la distància entre Calp i Dénia (34 quilòmetres), i a l'augment de població durant l'estiu, des de fa anys l'Ajuntament reforçava el servei sota diverses formes.

Des de l'Ajuntament es pretén que Conselleria quede informada de la situació de precarietat del servei sanitari a Calp i insta a la Generalitat, atés que es tracta de la seua competència, a oferir solucions.

L'Ajuntament posa a la disposició dels ciutadans la llenya recollida en els treballs de millora forestal

Thu, 17/01/2019 - 13:09
dijous, 17 Gener, 2019 - 13:00

La setmana passada s'iniciaven els treballs de millora de la massa forestal de la Serra d’ Oltà per a reduir els riscos d'incendis forestals i aconseguir que l'arbratge existent siga més resistent i estable. Els treballs, que tindran una durada de 3 mesos, afecten l'arbratge de nou parcel·les municipals en les quals és palesa l'alta densitat de pineda.


 

Com a resultat dels treballs de silvicultura, s'ha produït un important apilament de llenya que serà depositada a partir del pròxim dilluns en tres parcel·les municipals prop del nucli urbà per a ús dels veïns. Els troncs de pi talats es depositaran en tres parcel·les: una situada en l'inici de l'avinguda Romania, en l'accés posterior a les pistes esportives, una altra en el camí d'accés a la depuradora municipal, en la intersecció d'entrada a aquestes instal·lacions i una parcel·la situada en la partida Canuta Alta, seguint el vial d'accés a aquesta zona i abans de l'encreuament que permet accedir a la carretera N332.


 

Aquests depòsits són per a ús particular dels veïns, per la qual cosa no poden recollir-se per a la seua revenda. Depenent de la capacitat del servei i l'evolució dels treballs en Oltà, es depositarà la fusta un o dos dies a la setmana.

Els treballs de millora forestal se centren en nou parcel·les de titularitat pública amb una superfície total de 8’15 hectàrees. La Diputació destina 40.000 euros a aquesta iniciativa que té un termini d'execució de 3 mesos. Els problemes detectats en aquestes àrees d’ Oltà consisteixen en l'estancament del creixement i fossilització l'arbratge, a més l'excés de densitat provoca la feblesa dels arbres i falta de diversitat i tot això origina un risc elevat d'incendis forestals.

 

S'inicien els treballs per al manteniment del jaciment de Banys del Reina

Tue, 15/01/2019 - 11:31
dimarts, 15 Gener, 2019 - 11:30

Per primera vegada el jaciment arqueològic dels Banys de la Reina és objecte de treballs de manteniment i conservació més enllà de les actuacions dels successius Camps de Treball de l'IVAJ o dels voluntaris de Amicitia. I és que fa uns dies van començar els treballs de neteja conservació i manteniment en la zona a càrrec de la mercantil Alebus Patrimoni Històric. Fins ara les actuacions s'han centrat en el desbrossament de la zona.


 

L'Ajuntament va adjudicar a aquesta empresa, per 14. 989€ i un període de quatre mesos prorrogables, el contracte per als treballs de manteniment i conservació del jaciment arqueològic de Baños de la Reina i les seues zones d'influència (accés i clos). Es tracta dels treballs de conservació i neteja, de manteniment de sendes i accés, recollida de desaprofitaments, etc., de manera que es consoliden els treballs realitzats en les diverses campanyes dels Camps de Treball.


 

Els treballs seguiran les instruccions del Pla Bàsic d'Actuació redactat a aquest efecte i de l'arqueòloga tècnica i directora del jaciment, Alicia Luján, que ha assenyalat que “el jaciment necessita una sèrie de treballs de manteniment i aquesta actuació és l'eixida, a més amb el suport de tindre per fi el decret que confirma la seua declaració de BIC, això ens obliga a treballar per a mantindre el jaciment en les millors condicions i fer-lo accessible als visitants“.

El representant de l'empresa, Eduardo López Seguí, va explicar que “inicialment realitzarem un sistema de fitxes i se li donarà personalitat a cada element, avaluant el seu estat inicial i final perquè a llarg termini es puguen analitzar les necessitats , això autoregulará el procés de treball en cada element, es tracta de conservar, mantindre i optimitzar, actuar en aquells elements que doten d'entitat a aquest jaciment, per exemple el mosaic central que serà objectiu prioritari”.


 

El jaciment arqueològic de Banys de la Reina, declarat recentment com BIC, compta amb una extensió d'uns 10.000 metres quadrats, uns 600 metres lineals de clos perimetral i un recorregut per als vianants de visita de 200 metres lineals. El seu valor i importància arqueològica i la necessitat de continuar investigant en ell comporten la necessitat de mantindre la neteja i conservació adequada de la zona.

Diputació destina més d'un milió d'euros a les obres del vial J i del pas sobre el Barranc Pou Roig

Mon, 14/01/2019 - 14:16
Dilluns, 14 Gener, 2019 - 14:15

En el ple del passat divendres es va adonar de les subvencions concedides a l'Ajuntament des de diferents administracions, entre elles destaquen dues subvencions per a obres que determinaran el viari municipal en el futur.

La primera d'aquestes obres és l'execució del vial J, tram 1, concretament el tram que s'inicia en la rotonda de l'Avinguda de la Generalitat i finalitza en la partida Gargasindi. L'actuació ascendeix a 1.015.944,39 € dels quals la institució provincial aporta el 75%, la qual cosa equival a 761.958,29 € i l'Ajuntament el 25% que es xifra en 253.986,10 €. Les obres hauran d'estar finalitzades abans de l'1 de desembre de 2019.

L'obertura d'aquest tram del vial J, que passarà a dir-se avinguda Felip VI, és determinant per a la connexió de l'avinguda de la Generalitat amb la rotonda existent en la vinguda de Casanova a través de la Partida de Gargasindi en un sistema viari coherent, donant eixida a un entroncament viari de la xarxa primària que en l'actualitat es troba realitzat parcialment.

Aquest vial, una vegada completat, permetrà desplaçar el trànsit rodat de la zona de platges cap a la carretera nacional sense passar per les avingudes Exèrcits Espanyols i Diputació, i per tant descongestionaran el trànsit del nucli urbà. L'altra obra és l'execució del pas i urbanització sobre el Barranc Pou Roig i avinguda País Valencià, un punt que permetrà connectar la zona esportiva amb l'avinguda Romania i comunicar tota la zona esportiva. Aquestes obres compten amb una subvenció de la Diputació Provincial per import de 394.703,23 i una aportació municipal de 39.710, 23 euros .

El projecte contempla essencialment la prolongació cap a l'oest de la la Avinguda Pais Valencià, salvant per a això el llit del Pou Roig mitjançant la col·locació de 2 seccions paral·leles de marcs prefabricats de formigó que actuaran a manera de pont. L'obra inclou la urbanització de la zona amb voreres, il·luminació, jardineria i baranes que protegisquen el pas.

L'alcalde i president de la Diputació, César Sánchez ha incidit en la importància d'aquestes obres que “modificaran definitivament la xarxa viària del municipi, millorant la mobilitat i accessibilitat del nostre poble, per això és tan important aquesta inversió de més d'un milió d'euros de la Diputació. Aquestes obres permetran connectar les zones esportives i escolars, evitarà els col·lapses que es produeixen a l'estiu i millorarà la qualitat de vida dels calpins. Des del govern estem treballant per solucionar els problemes dels nostres veïns i millorar la seua qualitat de vida.

 

La Casa Nova serà seu universitària de la UA

Fri, 11/01/2019 - 14:47
divendres, 11 Gener, 2019 - 14:45

En el plenari de l'Ajuntament celebrat hui, la portaveu del govern, Ana Sala, ha anunciat que el mes vinent se signarà el conveni amb la Universitat d'Alacant pel qual el Campus d’ Excel.lència Empresarial Casa Nova es convertirà en seu universitària.

D'esta manera, la Casa Nova, l'emblemàtica masia fortificada del segle XVI adquirida i rehabilitada per l'Ajuntament, acollirà activitats acadèmiques, culturals i socials organitzades i programades per la Universitat d'Alacant.

A més es crearà una comissió de valoració de programació i cursos i podran establir-se línies d'actuació preferent en matèria d'empresa, turisme i comerç entre altres, sense perjudici per a la programació de les activitats culturals o d'extensió universitària que es desenvolupen per iniciativa de la Universitat d'Alacant o per acord de totes dues parts. A més l'Ajuntament habilitarà una partida de 25.000€ per a finançar les activitats previstes en el conveni que tindrà una durada de 4 anys.

En el ple de hui el Consistori també ha aprovat l'adhesió del municipi a la Xarxa de Destinacions intel·ligents de la Comunitat Valenciana. En la seua aposta per un model turístic com a destinació intel·ligent, com contempla el Pla Director de Turisme Municipal i el Pla EDUSI, Calp s'integra en aquesta agrupació de destinacions turístic.

Aquesta xarxa, impulsada per la Generalitat Valenciana i Innvatur, té com a objecte digitalitzar l'activitat turística com a via per a la millora i eficàcia en la gestió turística de les destinacions i impulsar el desenvolupament de les destinacions a través de la innovació i el coneixement.

El ple també ha acordat prorrogar el contracte de gestió de mobiliària i activitats de temporada a les platges a l'actual adjudicatària, la mercantil Medirent, tal com estableix el plec d'adjudicació, fins a octubre de 2019.

Aguas de Calpe inicia la renovació de les conduccions d'aigua de Colari i Los Pinos

Fri, 11/01/2019 - 11:48
divendres, 11 Gener, 2019 - 11:45

Aguas de Calpe, empresa concessionària del servei de subministrament d'aigua, iniciarà la setmana vinent les obres de renovació de les conduccions d'aigua potable de la partida Colari i de dos sectors de la partida Los Pinos.


En la partida Colari, la instal·lació de 590 metres de noves canonades i l'execució de 5 nusos de connexió amb les actuals xarxes, permetrà deixar en desús 723 metres de canonades obsoletes, millorant l'eficiència i minimitzant el risc d'avaries. A més es renovaran 37 escomeses domiciliàries. La durada estimada dels treballs és de dos mesos i l'import de la inversió a realitzar ascendeix a 62.230,13€.

Pel que respecta a la partida Los Pinos, les obres es concreten en els sectors J i K. En aquest cas, s'instal·laran 1.244 metres de noves canonades de polietilé, amb 11 nusos de connexions amb la xarxa de canonades existents, i es renovaran 61 escomeses domiciliàries. La durada estimada dels treballs és de quatre mesos i l'import de la inversió a realitzar ascendeix a 114.409,14 €.


Amb aquestes obres es millora la qualitat del servei ja que s'eliminen els actuals trams de conducció situats a l'interior de parcel·les privades i, d'altra banda, s'optimitzen les condicions de subministrament quant a pressió i cabal es refereix. L'obra permet a més continuar amb el procés de racionalització de la xarxa de distribució municipal, ja que possibilita deixar en desús un total de 1.606 metres de conduccions de ferro galvanitzat, que havien quedat obsoletes.

El procés continu de renovació de conduccions que realitza Aigües de Calp és fonamental per a garantir la sostenibilitat del sistema de proveïment a Calp. Aquesta renovació de conduccions, juntament amb el sistema de telecomandament, la sectorització de la xarxa i la instal·lació de comptadors domiciliaris intel·ligents, incideixen sobre la millora del rendiment hidràulic que és actualment del 85%, el més alt de tota la comarca.

Pages